Polski
English
Zarejestruj
Zaloguj
AKTUALNY NUMER
ARCHIWUM
O CZASOPIŚMIE
O CZASOPIŚMIE
ZESPÓŁ REDAKCYJNY
RECENZENCI
ZGŁOSZENIA
ETYKA PUBLIKACYJNA
POLITYKA PRYWATNOŚCI
WYTYCZNE DLA AUTORÓW
KONTAKT
Strona główna
Archiwum
Tom 809 Nr 10 (2023): Poradnik Językowy z. 10
Tom 809 Nr 10 (2023): Poradnik Językowy z. 10
CAŁY NUMER
pdf
Artykuły i rozprawy
Nowe nazwy potraw, napojów i produktów spożywczych w polszczyźnie jako zwierciadło współczesnych tendencji żywieniowych (rekonesans leksykograficzny)
Małgorzata Witaszek-Samborska
7-18
pdf
Ewolucja wzorca gatunkowego przepisu kulinarnego
Izabela Kuśnierek
19-31
pdf
Przymiotnik słodki w dawnych i współczesnych połączeniach wyrazowych języka polskiego
Kinga Wąsińska
32-47
pdf
O wybranych dźwiękonaśladowczych czasownikach związanych z czynnością jedzenia oraz ich nacechowaniu ekspresywnym we współczesnej polszczyźnie
Barbara Mitrenga
48-65
pdf
Polacy mówią o jedzeniu... Konceptualizacja czynności jedzenia w świetle polskiej leksyki
Dorota Zdunkiewicz-Jedynak
66-83
pdf
Przenośne znaczenia terminów kulinarnych w języku polskim i francuskim
Anna Bochnakowa
84-93
pdf
Gramatyki języka polskiego
Dawne nomenklatory gramatyczne jako źródło wiedzy o gramatyce
Wanda Decyk-Zięba
94-114
pdf
Sprawozdania, uwagi, polemiki
Sprawozdanie z II Kongresu Historyków Języka (Katowice, 27-28 czerwca 2023 roku)
Irmina Kotlarska
115-121
pdf
Prześlij tekst
Słowa kluczowe